Описание
Най-голямото, най-продаваното, едно от най-традиционните сирена… Със своите особено високи изисквания Комте е гордостта на производителите на сирене в региона Франш-Конте. Това пресовано и варено сирене се произвежда в повече от 150 “fruitières” (работилници, в които млякото се “плододава”). Млякото може да се събира само в радиус от максимум 25 км от фабриката за сирене. Тази особеност означава, че секторът е успял да съхрани голямо разнообразие от вкусове и индивидуалности, свързани с изразяването на неговите микротероари. Част от семейството на сирената Gruyere, сиренато Comté се произвеждат от сурово мляко, като животните се хранят само с трева или сено.
За едно колело сирене Comté с диаметър 65 см и тегло около 50 кг са необходими от 500 до 600 литра мляко.
МЛЯКО
●
Краве сурово мляко
ТИП СИРЕНЕ
●
Отлежало 8 месеца
ПРОИЗХОД
●
Франция
ВКУС
●
Млечен, лешников, сушени плодове
ХАРАКТЕРНОСТ
●
Вегетариански, без добавки и консерванти.
СЪЧЕТАНИЕ
●
Шардоне, Божоле, Шампанско
Васил –
Най любимото ми сирене
Денислав (потвърден клиент) –
Малко неутрално за мен, предпочитам по-ароматните сирена, но е на ниво.
Яна Иванова (потвърден клиент) –
Това сирене е любимото ми от френските сирена, защото е с много мек вкус и подходящо за плато както и за готвене или разтапяне. Аз най-често си го разтапям върху картофи или ньоки и е божествено.