Безплатна доставка за София за поръчки над 150 лв.

Няма продукти в количката.

Дар от Боговете

Четвъртък, ден за розе

Искрящото вино носи в букета си френския Прованс, дръзкия аромат от грейпфрут и мекотата на плода личи. Законодателката на модата Карла Бруни откроява свободолюбивия му дух и разкрепостения финес, с който точно това розе танцува в прозрачната висока чаша.
В

инаги се приема извинението да не чакаме до другата седмица, за да бъдем щастливи. Или да наваксаме, че днес е петък, или събота, или че имаме вино, което няма защо да чака в бутилката до четвъртък.

Плюс това не е обикновено розе, а новата мания на Франция – „Розблуд“ от „Шато д’Естублон“. Това е най-новият бранд на Карла Бруни. Неведнъж бившата първа дама е диктувала новите трендове в киното, естрадата, поезията (за малко) и в политиката, но навреме се вразуми и инвестира в биопроизводство в страхотен замък от 1489 година с 300 хектара земя.

Естублон се намира на слънчевите склонове на Алпите, на юг от Лион и Женева. Слиза почти до Лазурния бряг, едва на 90 км от Ница и на по-малко от Кан. Карла, която се представя за „яростен хедонист“, разви своя винарна от 17-те хектара лозя с избрани биосортове. В асемблирането на гренаш, сензо и тибурен в божествено съотношение помага Анаис Майе, не по-малко красива еноложка. Вие отдавна знаете, че именно красотата ще спаси света, а не Червената армия от Изток, нито Мъжете в черно от Дивия Запад!

Розето на Карла Бруни се появи с реколта 2021, но вече се сервира и в Сен Тропе на Лазурния бряг, и в снежните курорти Вал д’Изер и Куршевел.

Искрящото вино носи в букета си френския Прованс, дръзкия аромат от грейпфрут, като мекотата на плода личи. Законодателката на модата Карла Бруни откроява свободолюбивия му дух и разкрепостения финес, с който точно това розе танцува в прозрачната висока чаша.

Първата глътка обяснява защо брандът се казва Розова кръв – Roseblood! Ха-ха, още повече Ви се приисква да го опитате, като само си представите как аристократите поръчват англоезичния етикет с непобедимия си акцент. Има и грейпфрути с кървавочервена сърцевина, нали?

Втората глътка Ви превзема с неизказана страст, но небрежно – като полъх от парфюм след изискана французойка.

Преди да пресушите първата чаша, потъвате в ефирното розово. Сезоните се сближават. Увличате се дотам, че позирате за спомен и без колебание в рамка от рози със сламена провансалска шапка. Леки рокли за партито, светли мъжки панталони… Простор и запомняща се игра!

Уупс, идея! За Вашето не по-малко изискано парти (защо не и на нашата географска ширина?) се осмелете да поръчате романтична двуколка като на панаирите.

„Върви каручката на стария Було…“, с ритъм от шансоните. Към количката гостите ще посягат за охладеното розе. Ледът е в също толкова розова кофа за леда. Тя приляга и на розовото ветрило, разтворено със замах от одързостилите се дами.

За Автора

С любопитство и задълбоченост през дългата си кариера като журналист, пътешественик и два мандата като дипломат Милена ДИМИТРОВА е опознала различни кулинарни традиции. Натрупала е опит, рецепти, умения и стил в изтънчени гурме школи във Франция и Швейцария. Живяла е една година в САЩ и осем години в Белгия. Наред с десетина други книги е автор и на „Проклятието на бялото сирене“ (в топ 100 на българската литература за 2021 година). Неуморно разширява географията и историята на познанията си за храната.

Оставете коментар


Количка