Пясъчното момиче с три рождени дни - Дар от Боговете

Няма продукти в количката.

Дар от Боговете

Пясъчното момиче с три рождени дни

``Любовта е толкова особено чувство, че е невъзможно да се скрие или да се имитира – когато го има или когато го няма!“
Т

ака твърдяла красивата и изискана Мадлен дьо Сувре (1599 – 1678), известна и като маркиза Дьо Сабле, една от законодателките на модата във френския кралски двор. В Париж било крайно престижно човек да попадне в салоните ѝ! Дори великият писател, херцогът Франсоа дьо Ларошфуко, бил неин чест гост и черпел вдъхновение от компанията ѝ, докато пишел прочутите си „Максими“.

Не друг, а маркиза Дьо Сабле подсказала на Вател да опече за принц Дьо Конде хрупкавите Sablesiennes – пясъчните бисквити от чисто масло (sable: пясък, фр.ез.). Името им обаче не идвало от крехкото и сладко, ронещо се тесто, а от града от поречието на Лоара Сабле-сюр-Сарт. В писмо до дъщеря си някоя си Мадам дьо Севиние разказала как в салона на маркиза дьо Сабле поднасяли бисквитки Sablesiennes. Разбира се, че майката пратила рецептата, но я придружила с автентичен разказ как именно от маркиза Дьо Сабле шеф Вател бил получил идеята с какво хрупкаво сладкишче да задоволи апетита на капризния принц Дьо Конде…

И ако от първия понеделник на юли 1670 година лакомството влиза официално в кралския двор и в кухнята на парижкия бомонд, то вторият му рожден ден се случва няколко века по-късно. През 1962 година отваря врати занаятчийската бисквитена фабрика Sablesiennes. Тя следва без отклонение рецептата на маркиза Дьо Сабле, описана и в писмото на мадам дьо Севиние от Сабле-сюр-Сарт.

Третият рожден ден на несравнимо нежните и хрупкави бисквитки Sablesiennes бил подготвен през 1989 година, когато парижкото Министерство на културата предизвиква цяла Франция да събере и да опише достойното кулинарно наследство на Франция. За целта се създава институцията CNAC – Национален съвет за кулинарно изкуство. В продължение на тринайсет години, от 1990 до 2003  г., Националният съвет за кулинарно изкуство публикува 22 тома с най-изисканите рецепти на френските гастрономи. Разбира се, че бисквитката Sablesienne – Пясъчното момиче от Сабле-сюр-Сарт – има собствена запазена страница в гурме съкровищницата. Рецептите от CNAC са признати като „сертификат и кръщелно свидетелство“ за всеки френски специалитет.

В който и ден от седмицата да стигне до Вас тази история, не чакайте като принц Дьо Конде чак до понеделник, за да опитате чудните хрупкави бисквити с чисто масло Sablesiennes.

Първосигнално името на бисквитките предизвиква образа на красиво момиче от пясък, може би изваяно на някой бряг. Веднага след това и по-трайно кулинарната памет активира представата за малка, ронлива и фина хапка от чисто масло.

Не се бавете: има бисквити Sablesiennes с карамел, шоколад, малина, тонка и чай.

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ

Дар от Боговете Ви препоръчва следните продукти

За Автора

С любопитство и задълбоченост през дългата си кариера като журналист, пътешественик и два мандата като дипломат Милена ДИМИТРОВА е опознала различни кулинарни традиции. Натрупала е опит, рецепти, умения и стил в изтънчени гурме школи във Франция и Швейцария. Живяла е една година в САЩ и осем години в Белгия. Наред с десетина други книги е автор и на „Проклятието на бялото сирене“ (в топ 100 на българската литература за 2021 година). Неуморно разширява географията и историята на познанията си за храната.

Оставете коментар

Количка