Описание
Тет Де Моан като термин се употребява от 1790 г., но сиренето има много по-дълга история. Манастирът Белелай е основан през 1136 г. За първи път монасите от манастира се споменават във връзка със сиренето през 1192 г. Те плащат годишна рента за различни имоти със сирене, произвеждано в тяхното абатство. Сиренето Белелай се споменава за пръв път в документ от 1570 г. По традиция в Жура запасът от сирена в абатството се преброявал “на глава на монах”, оттук името Tete de Moine ‘монашеска глава’. Сиренето зрее от 3 до 4 месеца. Тет де Моан не се реже с обикновен нож, а се “стърже” на розички със специален нож, наричан Жирол. Така оформено, сиренето е подходящо за аперитив и гарнитура към салати, придружено със селски хляб със стафиди.
МЛЯКО
●
Краве сурово мляко
ТИП СИРЕНЕ
●
Полуотлежало
ПРОИЗХОД
●
Швейцария
ВКУС
●
Млечен, ядков, изразителен
ХАРАКТЕРНОСТ
●
Вегетариански, без добавки и консерванти.
СЪЧЕТАНИЕ
●
Пино Блан, Ризлинг, Гевюрцтраминер, Сира
Милен Христов –
Живял съм няколко години в Швейцария и когато се прибрах в София, ми липсваше техния Тет де Моан и много се радвам, че намерих място където го продават.